LT | EN
  • Riebalai jau šimtus metų išgaunami iš augalinės bei gyvulinės kilmės žaliavų ir yra naudojami kulinarijoje, medicinoje, gaminant kosmetikos priemones. Vieni spaudžiami paprastu presu, kiti ekstrahuojami aukštoje temperatūroje ar naudojant chemines medžiagas.

    Aliejinių augalų sėklos, grūdų gemalai, vaisiai ar kiti šaltiniai – pagrindinė žaliava aliejui išgauti. Pramonėje aliejus išgaunamas keliais būdais:
    • Naudojami mechaniniai presai, kurie pamažu spaudžia sėklas. Atsižvelgiant į pašildytos žaliavos temperatūrą, išgaunamas grynas arba šalto spaudimo aliejus.
    • Pirminio presavimo ekstrakcija tirpikliu vyksta tuomet, kai pirmiausia presais išgaunama lengvai išlaisvinama aliejaus dalis, o likęs aliejus iš gautų išspaudų ekstrahuojamas naudojant tirpiklį.
    • Tiesioginė ekstrakcija vyksta naudojant tik tirpiklį, sėklos prieš tai nepresuojamos.

    Fields


    Rapeseed oil

    Tirpiklis naudojamas tam, kad iš smulkintų sėklų masės būtų išskirti riebalai, vėliau tirpiklis išgarinamas ir gaunamas maistinis aliejus. Išgaunant aliejų išskiriamas vadinamasis „žaliasis aliejus“ ir išspaudos. „Žaliajame aliejuje“ būna likusių pigmentų, fosfolipidų, laisvųjų riebalų rūgščių, nuodingų cheminių medžiagų (sunkiųjų metalų, pesticidų pėdsakų, oksidacijos produktų ir t. t.), aliejus pasižymi nepageidaujamu kvapu ir skoniu. Todėl norint pašalinti šiuos komponentus ir išgauti aukštos kokybės maistinį produktą, aliejus yra rafinuojamas. Nuo aliejaus rūšies priklauso, koks bus pasirinktas rafinavimo būdas – fizinis ar cheminis. Rafinuojant atliekami šie aliejaus gryninimo etapai: hidratacija, neutralizavimas, balinimas, dezodoravimas. Šiuo būdu pagamintas aliejus tinka vartoti ir vadinamas rafinuotu.

    Šaltas spaudimo būdas – pats seniausias, naudojamas apie 5000 metų – turi vykti ne aukštesnėje kaip 30 °C temperatūroje, nesvarbu, ar žaliava spaudžiama rankomis, ar granitinėmis senovinėmis girnapusėmis, ar moderniu nerūdijančio plieno presu. Toks aliejus geriausiai išlaiko aromatą, skonį ir maistines aliejaus ypatybes. Dažniausiai taip gaminamas alyvuogių, sezamų, saulėgrąžų, arachisų aliejus. Dar naudojamas vakuuminis šalto spaudimo būdas, kai temperatūra būna dar žemesnė ir procesas vyksta tamsioje bedeguonėje aplinkoje. Šalto spaudimo aliejus išsiskiria natūralumu, tačiau turi specifinį kvapą ir skonį, kuris ne visiems vartotojams priimtinas.

    Fields

  • rapsu

    Rapsų aliejus yra idealus kepimui, nes kaitinant išlaiko savo ypatybes. Taip pat tinka salotoms ir kitiems patiekalams. Rapsų aliejuje yra žmogui itin tinkamas omega 3, 6, 9 riebalų rūgščių balansas.

    augalinis

    Augalinis aliejus yra universalus, todėl tinka įvairiems patiekalams gaminti. Jame gausu omega 6 riebalų rūgščių. Sočiųjų riebalų pakeitimas nesočiaisiais riebalais mityboje padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Šį aliejų rekomenduojama naudoti karštiems patiekalams, salotoms ar padažams.

    rafinuotas

    Rafinuotas saulėgrąžų aliejus yra natūralus vitamino E šaltinis. Šis aliejus idealus salotoms pagardinti bei tinka kepti.

    Svarbu nepamiršti, kad bet kuris kokybiškas aliejus laikytinas kambario temperatūroje, tamsioje spintelėje arba šviesos nepraleidžiančiame bekvapiame inde ir tik vienus metus nuo išspaudimo datos, nes paskui jis pradeda prarasti savo skonio ir maistines ypatybes.